Debutant med mange strenger
(Haugesunds Avis 22.12.2000)

Konsert Festiviten
Alf Wilhelm Lundberg (klaver/gitar), Kjetil Lundø (kontrabass), Tore Jamne (slagverk)

En debutkonsert er ikke daglig kost her på berget. En jazzmusiker som stiller til debut i selve byens muskalsk høyborg er nok dessuten første gang vi opplever. Alf Wilhelm Lundberg trakterer flere instrumenter. Det er nok klaveret som er hovedinstrumentet, men i går kveld fikk vi også høre gitaristen og ikke minst komponisten.

Konsertens første del var viet urfremføringer av egne verk for klaver, bass og slagverk. Det var ikke vanskelig å spore stemninger med norsk grunnfeste og klanger fra ekspresjonismen. Rytmisk fates tydelige spor i tidlig 70-talls jazzrock. Hovedelementene ble i alle komposisjonene presentert i venstre del av klaviaturet, mans variasjonene kunne fargelegges i lysere komponenter og mer ekvilibristisk fingerteknikk. Det intime var hele tiden et bærende element, og kontakten med salen vør godt følbar. Lundbergs klaverspill er lett, elegant og med full oversikt gjennom overganger og rytmiske skifter. En jazzpianist som bør ha en stor framtid.

Samspillet med de to parterene var suverent. Dette må selvfølgelig også perkusjonisten Tore Jamne og bassisten Kjetil Lundø ha sin store ære for. Jamne er rytmisk velskolert og uten å briljere følger han de musikalske elementene i elegant samspill. Kjetil Lundø imponerte også med en tekisk variert og lydhør bruk av kontrabassen. Det er en berikelse for musikkmiljøet vårt at det finnes musikere av dette formatet her.

Etter pause var det sceneskifte. Debutanten tok fitaren fatt, og hadde med seg gruppa Nonstop Jazz. Dette vil si Espen Eriksen, klaver, Håvard Wiig Andersen, bass og Harald Levang på trommer. Musikalsk sle det også sceneskifte med seks låter i en nyere stil. Delvis var også dette egenkompoert av Lundberg og ERiksen med tilleggg av to melodier av Pat Metheny. Gitaristen Alf W. Lundberg gjorde også på gitar et solid inntrykk med fin temaføring og lydhørt akkompagnement. De tre medspillerne var rutinert med og etterlot et inntrykk av solid musikalitet hver for seg.