Generøst for en håndfull
(Haugesunds Avis 03.01.2003)

En hundre meter lang kø av mennesker sto forventningsfullt utenfor Festiviteten og hutret i snøværet for å ta en lokal jazzutfoldelse nærmere i øyesyn. Nysgjerrige haugesundere går mann av huse til byens konsertsteder! Et bevis for at kulturlivet her vest blomstrer som aldri før. Hvor vil dette ende?

Hadde det bare vært så vel. Ingressen er bare løgn. Sannheten er at trioen Shifting Sands smalt i gang musikkåret 2003 i går kveld for 35 personer i Festiviteten. Det nærmeste man kommer et privat arrangement mot betaling. Vi snakker her om et lokalt og ambisiøst jazzband, og da er det nærliggende å tro at alle de som skryter på seg en jazzinteresse noen skyfrie dager i august, egentlig bryr seg lite om sjangeren utenfor sesongen. Fraværet er et svart hull.
De av oss som tok turen fikk høre et oppfinnsomt og drivende jazzband som trakk naturlige tråder fra moderne, urban jazz til impropartier av kvasse toner. Trekker vi fra åpningslåten «Nyttårssalutt» – en rastløs sak med for brå overganger – gikk det strøkent herfra og ut gjennom et repertoar av eget materiale. Imponerende nok.
Pianist/gitarist Alf Wilhem Lundberg, trommeslager Tore Jamne og bassist Kjetil Lundø, utviste en skånsom følsomhet i det de foretok seg. Sakte, meditativt og fullt av overskudd. Jamne pisket opp og roet ned – mannen elsker cymbaler og komplekse takter, mens basstonene demmet opp. Og Lundbergs show ved pianokrakken og langs gitarhalsen, viste hvilket talent byen sitter på. Lundbergs lange fingre drev akrobatikk på tangenter og nylonstrenger.

New age-aktige (nesten Brian Eno!) «Seven Midgets», «Garbarock» med saksofonist Ole Jacob Hystad og «Intense Folk Song», utmerket seg under en seanse som også trakk inn vokalist Christina Bjordahl til spesialsydde arrangementer av Gershwins «Summertime» og «My Favourite Things».
Shifting Sands har høye mål, hørtes sånn ut og klarte i går å dra det i land. I kveld spiller de i Tysværtunet. Velkommen inn.
Roar E. Jacobsen

SKIFTENDE TRIOSTEMNING: Shifting Sands fra Haugesund åpnet musikkåret 2003 i Festiviteten i går kveld foran en håndfull mennesker. F.v. Alf Wilhelm Lundberg, Tore Jamne og Kjetil Lundø.